Vi bruker teknologi som informasjonskapsler for å lagre og/eller få tilgang til enhetsinformasjon. Vi gjør dette for å forbedre nettleseropplevelsen og vise personlig tilpassede annonser. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseratferd eller unike ID-er på dette nettstedet. Å ikke samtykke eller trekke tilbake samtykke kan ha negativ innvirkning på visse funksjoner og funksjonalitet. Les mer om vår personvernserklæring her

Feststemt forventning

Denne artikkelen/redaksjonelle annonsen er skrevet av APTUM og stod på trykk i Byliv #1 2021.

Lillemarkens er byens eldste kjøpesenter, og kan til neste år feire 50-årsjubileum. Det lille og oversiktlige, men samtidig svært innholdsrike senteret har i generasjoner vært en favoritt blant byens handleglade innbyggere. Lillemarkens har det meste – og er ikke minst Kvadraturens favorittdestinasjon når det stunder mot et av livets virkelig store øyeblikk: bryllup.

Våren er i anmarsj, og vi drømmer alle om sol og varme – og at den hersens koronaen som har preget nyhetsbildet og hverdagen vår i over et år, snart er et tilbakelagt kapittel. Hvordan mulighetene blir med hensyn til å invitere til jubileer, bryllup og andre festligheter i den lyse årstiden er foreløpig usikkert, men det er uansett lov å være optimist!

For vi skal, som det heter i sangen, møtes igjen, og forretningene i Lillemarkens som spesialiserer seg på antrekk og gaver til forestående bryllup, melder om økt pågang. I den forbindelse tok Bylivs utsendte reporter og fotograf med seg henholdsvis notatblokk og kamera for å slå av en prat med fem av Lillemarkens’ «bryllupsbutikker»: Elegant Mote, Miabell undertøysalong, Mestergull Hodne, Sønnik og Tilbords.

Elegant Mote:

STILSIKKER BRUDESALONG

Første stopp er Elegant Mote i Gyldenløves gate 1, med inngang fra gateplan. Butikken startet opp i 2012 av dagens eier og daglig leder Solgunn Myrene.

– Jeg hadde lenge hatt en drøm om å starte for meg selv, og da dette lokalet ble ledig, slo jeg til. Det har en perfekt plassering; sentralt, men like vel litt bortgjemt, sier hun, og viser til at det ikke er alle som vil at «hele byen» skal se at det er bryllup på gang.

Solgunns motebutikk er tredelt, med en mote-, selskaps- og brude-avdeling. Fellesnevneren er stil og kvalitet, noe som gjenspeiles på merkene hun fører. Innen mote vekker merker som Marc Cain, Cambio og Stenströms gjenklang hos moteinteresserte. Disse og andre merker i butikken er store i utlandet, og noe eget å få til Kristiansand. Hun har derfor kunder fra hele landet, spesielt Sør-, Øst- og Vestlandet.

Elegant er først og fremst en brudebutikk med stor B. Innerst i lokalet åpenbarer det seg et stort utvalg brudekjoler i mange forskjellige stiler og fasonger. Brudekjoler er ikke noe man bestemmer seg for noen uker eller dager i forkant av den store dagen. Solgunn sier at de fleste kundene kommer et år i forveien, for å få en fin opplevelse med å finne drømmekjolen og tilbehøret som slør, hårpynt og sko som passer perfekt. Hun forteller videre at de fleste som faller for en kjole, må gjøre tilpasninger i mål og størrelse.

– For en brud holder det ikke at kjolen sitter fint, den skal sitte perfekt! understreker den engasjerte innehaveren. – Når en kjole skal velges, er personligheten avgjørende. Hver vordende brud er forskjellig, og vi har kjoler i alle stiler, i ulike designmerker som Pronovias, Morilee, Modeca og Hervé Paris.

Butikken fører også et rikt utvalg selskapsklær som er populære til anledninger som sommerfester, ball, hagefester, konfirmasjoner og, selvsagt, bryllup. For det er jo ikke bare bruden som skal være fin på denne dagen. Også brudepiker, søstre, venninner, mor og bestemor vil fremstå fra sin beste side, og gjerne i matchende stil med hovedpersonen. I likhet med resten av vår koronatrøtte befolkning, både håper og tror Solgunn på bedre tider framover, slik at selskapslivet generelt og brylluper spesielt skal få en, bokstavelig talt, ny vår.

BRYLLUPSKLAR: Vakker blondekjole fra Madeline Gardner.
FØLGER MOTEN: Solgunn Myrene, eier og daglig leder av Elegant Mote.

Miabell undertøysalong:

KROPPSNÆR KVALITET

Når en vordende brud har valgt seg ut en kjole, er undertøyet det neste på listen. Dette får hun hjelp med på Miabell undertøysalong. Butikken har holdt til i Lillemarkens siden oppstarten i 1972, de siste 13 årene med Sofie Aronsson som daglig leder. Sofie, opprinnelig fra universitetsbyen Uppsala, har mye på hjertet når det gjelder undertøyets betydning:

– Til store anledninger skal alt være perfekt, og undertøy er alfa og omega når man skal kle seg pent – man kler seg jo fra innerst til ytterst, og undertøy i god kvalitet som sitter godt, skaper et virkningsfullt helhetsinntrykk og gir velvære fra innerst til ytterst, konstaterer hun.

Sofie trekker i denne sammenheng fram underkjoler, som hun selger mange av, og påpeker at det er mye å hente i å legge litt penger i en eksklusiv variant som er glatt, antistatisk og som absorberer fukt. En god BH i riktig størrelse og fasong er ifølge innehaveren det viktigste plagget for enhver kvinne – og særlig når hun har lagt mye penger i en feiende flott brudekjole.

– Å finne en BH som sitter perfekt, er vel verdt innsatsen, understreker hun. – Gal størrelse og fasong på BH-en gjør at den gjerne sitter løst over skuldrene eller gnager, samt at du ikke fremhever figuren på en god måte.

Å si at BH-er er et sentralt plagg i den lille undertøysbutikken, er ingen overdrivelse. Sofie viser Bylivs utsendte rad på rad med BH-er fra den belgiske kvalitetsprodusenten Prima Donna, der én serie består av så mange som 67 forskjellige størrelser, slik at alle kvinner, uavhengig av mål og størrelse, kan finne sin favoritt.

– BH-ene til Prima Donna har en svært høy kvalitet, og sitter perfekt. Selv om de koster litt, kan jeg love at de er verdt investeringen,
sier hun. Sofie Aronsson påpeker at Miabell undertøysalong også er en svært populær gavebutikk, enten det er mannfolk  på jakt etter en eksklusiv presang til sin utkårede, eller kvinner i alle aldre som vil unne seg et ekte kvalitetsprodukt – det være seg en morgenkåpe, pyjamas eller badetøy.

NATTENS DRONNING: Daglig leder Sofie Aronsson viser frem italiensk luksuspyjamas i 100 prosent silke.
MIABELL UNDERTØYSALONG: Lekre broderi- og silkedetaljer fra kolleksjonen til Prima Donna.

Mestergull Hodne:

TRADISJONSRIK GULLSMED

Det finnes mange butikker i Kvadraturen med en lang og rik historie, men de færreste kan skilte med stayerevnen til  Mestergull Hodne, som har hatt samme adresse – Markens gate 27 – siden 1888.
Butikken drives i dag av Anne Hodne og faren Jan Petter, henholdsvis 5. og 4. generasjon gullsmedmestere. Anne Hodne kan fortelle at butikken, til tross for korona, resultatmessig hadde et bra år i 2020:

– I løpet av sommeren tok vi igjen det vi tapte på nedstengingen i mars og april. Juli var en veldig god måned med et stort antall turister innom dørene, og på høsten var det mange konfirmasjoner som også bidro til et godt resultat. Vi opplever at mange sier at de bevisst ønsker å støtte lokale, fysiske butikker, og det er selvsagt veldig hyggelig.

– I tillegg sluttet heldigvis ikke folk å gifte seg under koronaen, fortsetter hun, og viser til at bryllupsgaver i sin alminnelighet og gifteringer i sin særdeleshet er en viktig inntektskilde for gullsmeden.

– Vi selger også mye av smykker som skal matche brudekjoler.
Mange bruder kommer hit fra Elegant, og vice versa. Også morgengaver, både til ham og henne, har blitt en ’stor greie’, fremholder hun, og påpeker at gullsmeden selvsagt gjerne  tar imot gavelister til den store dagen. Designklassikere i Georg Jensens Home-serie er i den sammenheng en populær gave, det samme er sølvbestikk. Men det er liten tvil om hva som er bestselgeren hos vordende bruder og brudgommer – gifteringer. Lykkeringene, Mestergulls egen gifteringkolleksjon, er landets største og mest komplette kolleksjon av forlovelses- og gifteringer, der de utvalgte kan designe sine egne personlige ringer i forskjellig bredde og utførelse.

LYKKEN ER EN RING: Anne Hodne, 5. generasjon gullsmedmester, viser fram Lykkeringkonseptet.
SMYKKEFIN: Ørepynt og anheng i sølv med zirkonia-stener fra Viventy. Giftering i gull. Kjole fra Pronovias.

Sønnik:

KLER OPP BRUDGOMMEN

I herrebutikken Sønnik treffer vi daglig leder Torfinn Skuland, som for anledningene har dresset seg opp etter alle kunstens regler. Sønnik er kjent for sitt brede utvalg av dresser, skjorter, slips og tilbehør – kort sagt alt som skal til for å fremstå fra sin beste side ved festlige anledninger,

– Det er ikke få brudgommer som besøker oss for å kjøpe dress i løpet av året, bekrefter Skuland. – Men siden menn ikke liker å gå flere steder når de skal kjøpe noe, sørger vi også for å ha et stort utvalg tilbehør i god kvalitet, som slips, sløyfer, smokingskjorter og pensko.

Innehaveren er kledd i en tidsriktig blå dress av merket Digel, en tysk kvalitetsprodusent som, med Skulands egne ord, har størrelser som passer «norske, godt voksne kropper». De unge og slanke foretrekker gjerne slim-modellene til det andre store dressmerket i butikken, svenske Cavaliere. Skuland forteller at det for det meste går i dress og smoking bryllup og andre viktige markeringer; sjakett og livkjole – også kalt kjole og hvitt – selger han mindre av.

– De færreste av oss går i veldig mange fine selskaper, derfor er dress, som man kan bruke flere ganger, mer tidsriktig. Pentøy er i det hele tatt god forretning for oss, og utgjør om lag 30 prosent av omsetningen, påpeker han. Hos Sønnik finner både brudgommer, forlovere og andre i nær familie alt de trenger til den store dagen, men det lønner seg å være ute i god tid, gjerne to–tre måneder før bryllupet. Det er nemlig fullt mulig å bestille festantrekk, for eksempel i en annen farge, men det kan være lang leveringstid, særlig i disse koronatider. Torfinn Skuland peker på at han drar nytte av at det er flere butikker i Lillemarkens som har bryllupsantrekk som spesialfelt:

– Vi samarbeider godt med de andre butikkene. Mens damene prøver kjoler på Elegant og undertøy på Miabell, kommer herrene til oss for å handle dresser, sko og annet tilbehør, sier han.

– Nå venter vi bare på at selskapslivet skal komme i gang for fullt igjen, både brylluper og andre festlige anledninger. Det er bra for både businessen og vår mentale velvære! fastslår Torfinn Skuland.

KLAR FOR FEST: Sønnik har alt herrrene trenger til store anledninger, sier Trofinn Skulland, avbildet i stilfullt antrekk med dress fra Digel, slips fra Santi og sko fra Vannucci.

Tilbords:

INNHOLDSRIK GAVEBUTIKK

Bylivs rundtur i Lillemarkens avsluttes med et besøk hos Tilbords – ifølge egenreklamen Norges største kjøkken- og interiørkjede – der vi bli møtt av Vibeke Retterholt og Kari Wangen, som eier butikken sammen. Tilbords har holdt til i Lillemarkens siden 2007, og gjør god butikk med bryllupslister.

– Ved å opprette en bryllupsliste hos oss får det vordende brudeparet akkurat det de har lyst på, sier Kari Wangen, Tilbords’ ekspert på området. – I tillegg gjør bryllupslister det enkelt for gjester og andre som ønsker å gi en gave til bryllupet; butikken vår er fylt av vakre, nyttige interiørprodukter i alle prisklasser, slik at alle kan være sikre på å finne en gave i en passende prisklasse.

Hun viser også til at alle som setter opp liste i butikken får to flotte champagne- eller vinglass samt en inspirasjonsbok i gave. Bryllupslisten blir gjort tilgjengelig i alle landets Tilbords-butikker, og oppdateres fortløpende slik at brudeparet ikke risikerer å få dobbelt opp av en gave. Kari og Vibeke, som begge har over tretti års erfaring i bransjen, kan fortelle at Tilbords i Lillemarkens flere ganger har blitt kåret til den beste bryllupsbutikken i den landsomfattende kjeden, både når det gjelder antall lister og verdiene på dem.

–  Tilbords er store på kjøkkenutstyr, og kjeden er generelt veldig ’på’ når det gjelder å tilby de merkene og produktene kundene etterspør, forteller Vibeke Retterholt, og viser fram populære bestselgere som keramikkservise fra Raw og Villeroy & Boch, vaser og servise fra Kähler, glass og lykter fra Holmegaard og servise fra Lyngby Porcelæn og Royal Porcelain – for å nevne noen.

– Du kan også få med at vi er kjent for å pakke gavene veldig fint! Det er ekstra hyggelig for både giver og mottaker når gavebordet er fylt med pent innpakkede gaver, avslutter de hyggelige bryllupsekspertene på Tilbords.

EKSPERTER PÅ BRYLLUP: Kari Wangen (t.v.) og Vibeke Retterholt.
Takk til Reidun Lønstrup fra Blomsterdekor Kaktus for dekorering av bordene.

Byliv 1/2021
Tekst/design: Aptum
Foto: Aptum, Jon-Petter Thorsen og Lisa Mari Bynes

Hele vårens Byliv-magasin kan du lese her:
https://www.e-pages.dk/agderpostenmagasiner/2084855432/

Publisert:
6/4/2021 12:24
Sist oppdatert:
7/4/2021 12:04
Flere nyheter fra Lillemarkens